Descobrir el paisatge: La xarxa Itinerànnia

El paisatge actual de l’Alt Empordà és complex. D’entrada és un entorn biofísic molt divers, amb territoris muntanyosos, abruptes, que moren a grans planes al·luvials o directament al mar, amb multitud de micro-climes que el condicionen i una gran riquesa d’espècies de flora i fauna. Però, a més, com hem vist, també és el resultat de la intervenció humana al llarg dels segles per l’aprofitament dels recursos.

La millor manera d’acostar-se a aquesta complexitat és trepitjant el territori. Així, a més a més de la xarxa de miradors disposem del projecte Itinerànnia. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà, conjuntament amb altres Consells Comarcals i entitats, ha creat una xarxa de senders senyalitzats que permet anar de qualsevol punt de les comarques de l’Alt Empordà, Garrotxa i Ripollès a qualsevol altre, a peu o amb bicicleta. Itinerànnia és un projecte analògic i digital, que et permet descobrir el territori a partir d’itineraris creats o bé fer-te la teva ruta en funció dels teus interessos (literaris, històrics, flora i fauna, paisatgístics...) o del grau de dificultat.

Les rutes i la xarxa han estat editades en format físic però també són accessibles en format digital a través de la web d’itinerànnia (https://www.itinerannia.net/ca/itinerannia/) o bé descarregant-te l’App del mateix nom.

Amb l’ajut d’Itinerànnia podeu apropar-vos a les grans unitats paisatgístiques de la comarca però també fer-vos petits itineraris a mida per descobrir les particularitats del paisatge local urbà i periurbà.